100 років творчості закарпатських художників в одній книзі: про що збірка «Закарпатська школа живопису»

Видання «Закарпатська школа живопису» зібрало понад сотню творів митців із Закарпаття різних поколінь, щоб дослідити феномен «Закарпатського Барбізону» в українському мистецтві. Про це повідомляє медіа-видання Лірум.

Каталог включає роботи засновників школи, представників старшого і молодшого поколінь, а також митців-нонконформістів, починаючи з 1920-х років і до сьогодення. Альбом є продовженням однойменної виставки, яка проходить у Національному музеї «Київська картинна галерея».

Видання складається з розмаїття закарпатського малярства. Серед робіт переважає пейзажний живопис — панорами Карпат, міські та сільські краєвиди Антона КашшаяАдальберта Мартона3олтана ШолтесаВасиля Габди й Івана Шутєва. Характерною ознакою творчості митців закарпатської школи є фольклоризм, що прослідковується в картинах Федора МанайлаВолодимира МикитиЮрія ГерцаТараса Данилича. Низка портретів та натюрмортів, що увійшли до видання, належить спадщині Гаврилу Глюка.

«Кожна експозиція має свою логіку, а доцільність експозиційного вирішення мотивується наявністю конкретних експонатів, виставкової площі тощо. Ця побудова надає можливість скласти уявлення про характерні особливості розвитку закарпатського мистецтва впродовж 100 років, від авангардних експериментів до формалістичних різновидів сьогодення — через наявність в експозиції багатьох прізвищ, жанрового та стилістичного розмаїття», — фрагмент зі статті кураторки виставки Олени Боримської

Основою альбому є візуальний матеріал: 142 зображення робіт представників школи та експозиції виставки. Видання доповнене біографіями митців та мисткинь, а також статтями, які розкривають концепцію виставки та формують уявлення про феномен закарпатського мистецького осереддя.

Побачити оригінали робіт та ознайомитися з виданням можна відвідавши виставку «Закарпатська школа живопису» у Національному музеї «Київська картинна галерея» до 27-го жовтня.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *